Povestea portughezei care a emigrat în Satu Mare! ”Se poate trăi și aici! De ce nu?!”

Povestea portughezei care a emigrat în Satu Mare! ”Se poate trăi și aici! De ce nu?!”

sâmbătă, 5 mai 2018 16:22:56 Europe/Bucharest

Supărați și sătui de modul în care merg lucrurile în România, cu un orizont nesigur, foarte mulți sătmăreni au profitat de granițele difuze ale Uniunii Europene și au emigrat. La început au fost țările latine, în special Italia, Franța, Spania sau…Portugalia. Din păcate, mulți concetățeni nici nu se mai gândesc să revină în România. Și-au făcut un rost în țările de adopție.

Claudia, din Portugalia în România

Cu toate că emigrarea este înțelesă de majoritatea românilor într-un singur sens, de la Est la Vest, există și cazuri care combat această idee. Este vorba despre Liete Lines Alexandru Claudia. O tânără, în vârstă de 24 de ani, născută și crescută în Portugalia. Mai exact, în orașul Mafra, din regiunea Venda do Pinheiro.

A ajuns în România în anul 2011, printr-un concurs de evenimente. Prima dată a ajuns în estul României, în Brăila. Acolo unde l-a cunoscut pe Gabriel, cu care și-a întemeiat o familie frumoasă, având și un copil de cinci ani. În 2014 au ales să vină în Satu Mare, auzind că lucrurile merg mult mai bine în vestul României. Și nu a regretat acest lucru.

Vorbește perfect limba română

Mai mult, Claudia vorbește perfect limba română. Nu o ”trădează” decât aspectul fizic. Spune despre Satu Mare că e frumos. Mai curat și mai ordonat decât alte orașe din altă parte a României.

”Am ajuns în municipiul Satu Mare în vara anului 2014, împreună cu soțul meu, Gabriel. Am zis să venim într-o zonă mai liniștită a României. Mi-a plăcut orașul, mult mai curat decât Brăila. Oamenii sunt mult mai calmi, mai prietenoși, te simți mai în siguranță”, a spus Claudia.

Se poate trăi și în România

Nu am avut cum să nu o întrebăm dacă se poate trăi în România. Nu de alta, dar Portugalia este ceva mai dezvoltată, câștigul lunar fiind mult mai mare. Răspunsul Claudiei a fost unul pe măsură, care ne face să credem că suntem, poate, mult prea duri cu țara în care trăim.

”Se poate trăi și în România, de ce nu?! Dacă muncești nu prea duci lipsă de multe lucruri. Nici în Portugalia nu mai e cum a fost. S-au stricat lucrurile. Încă nu ne-am gândit să ne întoarcem în Portugalia. Copilul este la grădiniță, aici, în Satu Mare”, a mai spus Claudia. 

Claudia, alături de colegii de la Showroom-ul Lebăda

Lebăda, posibilitatea de autodepășire

A lucrat prima dată într-un magazin alimentar, după care a văzut un anunț de angajare la Showroom-ul Lebăda, de pe Drumul Careiului. Cu o română vorbită impecabil, mereu cu zâmbetul pe buze, reprezentanții firmei Lebăda nu au stat pe gânduri și au angajat-o.

”Am văzut anunțul de angajare și am zis să încerc. Toți au fost foarte amabili cu mine și mi-au dat o șansă. Din noiembrie 2017 lucrez la showroom. Am învățat multe în ultimele luni, dar simt că mai pot învăța. Toți sunt foarte simpatici, de la conducere și până la angajați. Îmi place că oamenii sunt deschiși spre lucruri noi”, a spus Claudia.

Firma unde poți deveni din angajat un gestionar 

Licențiat al unei universități de renume din nordul Europei, Cristian Pașca, reprezentantul Showroom-ului Lebăda, este genul de manager care înțelege că este foarte important pentru orice angajat să i se ofere posibilități de avansare. Pentru a-i încuraja să se autodepășească.

”Noi credem în angajații noștri. Îi încurajăm mereu să facă lucruri noi, le oferim posibilitatea să avanseze în carieră. Avem exemple de succes în cadrul firmei noastre. Persoane care au pornit ca simpli angajați și au ajuns gestionari de magazin. Potențialul angajaților trebuie pus în valoare. Câștigă angajatul, clientul și firma”, a spus Cristian Pașca.

Postat în Despre noi De:

Cristian BestPasca